Brandépítés 2024: A teljes (de egyszerű) útmutató márkaépítéshez

2023. szeptember 11.

A branding — brandépítés vagy márkaépítés — nem csupán egy logó vagy szlogen. A brand egy vállalat lelke, amely visszatükrözi azt, amiben hisz, amiért kiáll, ahogyan a világot alakítja. Egy erős márka olyan, mint egy mágnes, amely magához vonzza a kívánt ügyfélkört és lojális követőket teremt. Az emberek ma már nem termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak […]
brand építés

A branding — brandépítés vagy márkaépítés — nem csupán egy logó vagy szlogen.

A brand egy vállalat lelke, amely visszatükrözi azt, amiben hisz, amiért kiáll, ahogyan a világot alakítja.

Egy erős márka olyan, mint egy mágnes, amely magához vonzza a kívánt ügyfélkört és lojális követőket teremt.

Az emberek ma már nem termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak — élményeket és érzelmeket keresnek, amelyeket egy jól megtervezett márka képes nyújtani. Az ütős branding különbséget teremt a tengernyi hasonló, megkülönböztethetetlen vállalat és a valódi, ritka egyediségek között, amelyek kiemelkednek és emlékezetesek maradnak.

Ha pedig a márkaerősítés sikerül, az nem csupán az eladásokat növeli, hanem olyan értéket is teremt, ami túlmutat az anyagi hasznon.

Brand jelentése: Mi a brand, mi az a branding?

brand jelentése

A brand jelentése más, mint a branding jelentése, ami megintcsak más, mint a branded jelentése.

Magát a tevékenységet brandingnek hívjuk — de nevezik még brandmarketingnek, brand marketingnek vagy branding marketingnek.

Vegyük őket egyesével.

Mi a brand jelentése?

A brand magyarul annyit tesz, hogy márka.

A brand vagy márka egy vállalat, termék, vagy szolgáltatás azonosító jegyeinek összessége, amelyek megkülönböztetik azt a versenytársaktól.

Ez magában foglalja:

 • a név,
 • a logó,
 • a dizájn elemek,
 • a szlogenek,
 • és az általános üzenetek vagy „személyiség”

… amit a célcsoport felé közvetít.

branding

A márka tehát lényegében egy ígéret a fogyasztók felé a megbízhatóságról, a minőségről és az értékről.

A brand szó jelentése röviden tehát: márka.

Mi a branding jelentése?

A branding jelentése maga a folyamat — a márkaépítés folyamata, melynek során egy vállalat vagy szervezet egyedi és felismerhető identitást hoz létre a piac és a fogyasztók számára.

Ez a folyamat magában foglalja az összes olyan tevékenységet, amely a márka ismertségének, hírnevének és pozitív megítélésének növelését célozza, beleértve a logók, színsémák, szlogenek és marketingüzenetek tervezését és alkalmazását.

branded jelentése

A sikeres branding nem csak arról szól, hogy az emberek tudják, mi a vállalat neve vagy terméke, hanem arról is, hogy milyen érzéseket és gondolatokat társítanak a márkához.

Mi a branded jelentése?

A branded jelentése egy minőségjelző, amit általában olyan termékek vagy szolgáltatások jelzésére használunk, amelyek egy ismert márkanévvel rendelkeznek vagy annak részét képezik.

Ebben az esetben a márka sajátos jellemzői, design elemei és értékígéretei általában jelen vannak a terméken vagy a szolgáltatáson.

A „branded” termékek gyakran magasabb áron értékesülnek, mint a nem branded, vagy generikus változatok, mivel a fogyasztók hajlandók többet fizetni a márka által nyújtott megbízhatóság, minőség vagy érték miatt.

branding jelentése

A branded tehát: márkás.

A brand fogalma

A „brand” vagy „márka” egy vállalat, termék, vagy szolgáltatás egyedi azonosítója és megkülönböztető jellege, amely lehetővé teszi számára, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül.

márkaépítés

A márka nem csupán a fizikai attribútumokra — mint a név vagy a logó — korlátozódik; az érzelmeket, gondolatokat és értékeket is magában foglalja, amelyeket a fogyasztók a márka nevéhez társítanak.

A márkafogalom tehát egy összetett entitás, ami a fogyasztók elvárásait, tapasztalatait és benyomásait is befolyásolja.

Brandépítés jelentése: Hogyan történik a brand építése?

A brandépítés jelentése a gyakorlatban két különálló részre bontható:

 • Személyes brand építése
 • Céges márka építése

Bár a brandépítés lépései hasonlóak mindkét esetben, azonban egy személyes brand esetében sokkal fontosabb az arc, a hozzá kapcsolt érzelmek és a közvetlenség, mint egy céges márka esetében.

A cél azonban mindkét márkaépítés fajta során az, hogy:

 • Az idegenek érdeklődőkké alakulnak
 • Az érdeklődőkből vásárlók lesznek
 • A vásárlók ajánlóvá válnak

De hogyan érhető el mindez?

A brandépítés lépései

brandépítés

A brandépítés folyamata több lépésből áll, és ezek a lépések sokszor személytől, cégtől és iparágtól függően is eltérőek lehetnek.

Az alábbiakban egy általános vázlatot adunk a legfontosabb lépésekről:

 1. Piackutatás: Megismerve a célcsoportot és a versenytársakat, könnyebb a márkát úgy pozícionálni, hogy kiemelkedjen.
 2. Márkastratégia kialakítása: Ebben a fázisban határozzák meg a márka küldetését, vízióját, céljait, értékpropozícióját és perszonalitását.
 3. Vizuális identitás: A logó, színpaletta, tipográfia és egyéb vizuális elemek kialakítása, amelyek később minden kommunikációs anyagban megjelennek.
 4. Márkaüzenet és hangnem: A márka szóhasználatának, üzenetének és hangnemének megalkotása, hogy következetesen kommunikálhasson az ügyfelekkel.
 5. Márka érintkezési pontjai: Az összes platform és csatorna (weboldal, közösségi média, reklámok, csomagolás stb.) összehangolása, ahol az ügyfelekkel találkozik a márka.
 6. Promóció: A márka bemutatása vagy újrapozícionálása a kiválasztott csatornákon keresztül, bevonva a célközönséget.
 7. Mérés és optimalizálás: A márka teljesítményének nyomon követése KPI-kon (Kulcs Teljesítmény Mutatók) keresztül, és a stratégia finomítása az eredmények alapján.
 8. Ápolás, fenntartás és frissítés: A márka aktuálitásának megőrzése érdekében folyamatosan értékelni és frissíteni kell a márka elemeit és stratégiáit.

Ezek a lépések egy ciklikus folyamatot alkotnak, ahol a folyamatos elemzés és finomítás lehetővé teszi a márka erősítését és növekedését.

Márkaépítés a gyakorlatban

A márkaépítés lényegében marketing és PR — megkülönböztetni a cégünket, hogy míg a versenytársak csődbe mennek, mi folyamatosan növekedjünk.

brandépítés jelentése

Ahhoz tehát, hogy a márkánk erőssé váljon, egy olyan marketing és PR lábat kell kiépítenünk, ami az idegenekből érdeklődőket, az érdeklődőkből vásárlókat, a vásárlókból pedig ajánlókat nevel.

Mit kell ehhez tenni?

A márkaépítés lépései a gyakorlatban

 1. Keress meg minket
 2. Ötleteljük ki, hogy mi a célod — és ehhez mit kell tennünk
 3. Válaszd ki saját vagy partneroldalunkat, ahol meg szeretnél jelenni
 4. Döntsd el, hogy te magad írod a cikket vagy mi írjuk meg
 5. Jelenj meg több ezer ember előtt havonta

Ennyire egyszerű!

Kezdd az első lépéssel: keress meg minket!